Євген Ніколаєв
![](https://career.kernel.ua/wp-content/uploads/2024/12/єvgen-nikolaєv.jpg)
У 2007 році Євген Ніколаєв закінчив Одеський Національний Технічний Університет за спеціальністю «технолог харчового виробництва». Вже в лютому 2008 року він влаштувався оператором лінії виробництва харчової продукції екстракційного відділення на завод «Українська Чорноморська Індустрія» (УЧІ), який готувався до запуску.
На той час його досвід обмежувався роботою вантажника та студентськими підробітками на заводі з виробництва соків. Однак Євген був мотивований працювати на сучасному підприємстві з новим обладнанням, навіть попри те, що його освіта була ближчою до перероблення зерна, ніж до олійної екстракції.
Підприємство стартувало з нуля, і команда складалася з молодих людей без досвіду роботи, але спраглих до нових відкриттів та звершень.
«Ми були ідейними, готовими до експериментів та новацій: багато чого тестували, пропонували та навчалися вже під час роботи, адже таких проєктів для студентів, як Open Agro University, тоді не існувало», — згадує Євген.
Завдяки проактивності, ініціативності та завзятості, вже за п’ять місяців Євген став начальником зміни. Разом з командою колег він пройшов шлях від монтажу та налагодження обладнання до запуску заводу. Через кілька років такий самий досвід здобули випускники першого та другого сезонів Open Agro University на новому заводі в Старокостянтинові.
Цікаво, що керівницею Євгена — начальницею цеху — на той час була Ольга Андрушко, яка згодом стала кураторкою спеціальності «інженер-технолог» напряму олії в третьому сезоні Open Agro University.
У 2012 році Kernel запустив першу програму з пошуку внутрішніх кандидатів на керівні посади. Євген подав свою заявку, пройшов відбір і обійняв посаду заступника директора з виробництва на Полтавському ОЕЗ. Він пройшов шлях від випускника університету до заступника директора за чотири роки. На новому підприємстві в Полтаві Євген продовжив пропонувати новації та зміни до технологічного процесу, отримуючи постійну підтримку керівництва.
У 2013 році, у віці 32 років, Євген став заступником директора з технічного забезпечення. Того ж року на підприємстві встановили нове обладнання, що підвищило ефективність виробництва. У 2015 році Євгена призначили директором Бандурського ОЕЗ, а з 2021 року він очолив Полтавський ОЕЗ. Шлях від випускника університету до директора великого виробничого підприємства молодий спеціаліст пройшов за сім років.
Євген називає головним фактором стрімкого розвитку своєї кар’єри досвід зростання з робітничо-інженерної спеціальності. «Ти приходиш у колектив на рядову посаду і ростеш разом з підприємством, розвиваєшся разом з бізнесом. Завдяки цьому управляти колективом і розуміти його нескладно. Ти знаєш потреби і болі людей, знаєш, як працює обладнання і які задачі бізнесу, тож керівна посада просто розширює зону відповідальності і надає ширші інструменти для досягнення цілей», — пояснює Євген.
Зараз, за його словами, бракує ініціативної молоді, яка готові рости еволюційним шляхом, глибоко розбираючись у суті. Відсутність розуміння виробництва іноді призводить до дорогих для бізнесу та небезпечних для стосунків з робітничим колективом помилок. Тож такі освітні ініціативи, як Open Agro University, якраз і допомагають долати проблеми і залучати до роботи мотивованих молодих спеціалістів.